remove_red_eye 433
favorite_border 0
share

Berlínský coffee trip

Berlín je město, které by měl každý kávový fanda alespoň 1x za život navštívit. Jde navíc o velmi snadno dostupnou destinaci, ať už autem, vlakem nebo autobusem. Pokud patříte mezi ty, kteří výlet do Berlína plánují, mám tu pro vás pár tipů z mých posledních návštěv…

Příprava je základ

Jako před každou cestou jsem se pustil do výběru míst, která bych rád navštívil, ještě v Praze. Základním zdrojem informací je pro mě vždy web EuropeanCoffeeTrip.com. Ve městech jako je Londýn či Berlín je velmi užitečné naplánovat si trasy předem, člověk tak ušetří spoustu zmateného pobíhání po cizím městě 🙂

Nicméně počítejte s tím, že ať je vaše příprava sebelepší, trasování co nejefektivnější a vaše chůze seberychlejší, na návštěvu všech zajímavých míst budete potřebovat mnoho dní. Navíc testování kaváren s sebou přináší jedno zdravotní riziko – vypijete opravdu hodně kávy. Já proto zvolil při poslední návštěvě Berlína méně “profláknutá” místa a na každý den jsem měl připraveno 4-5 podniků.

Jdeme na to

Laťku jsem si nastavil velmi vysoko hned v Bonanza Coffee. Skvělý flat white, parádní mikropěna, prostorný interiér, tady fungovalo všechno na jedničku. Kávu si praží sami a jde jim to velmi dobře. Jakmile venku přestalo pršet, došlo na přesun do Oslo Kaffebaru. Jedná se o dřevem obložený podnik v severském stylu. Káva lehce horší, prostor menší a navíc tu bylo dost lidí. Velkou zajímavostí bylo servírování kávy do šálků vyrobených z lisovaných kávových slupek. Šálky byly velmi lehké a popravdě, přišlo mi to zvláštní.

Po dvou kávách byl čas na oběd a co jiného si dát v Berlíně jako první jídlo, než currywurst. Ten z Curry One byl skvělý, můžu doporučit. Spousta možných kombinací, včetně např. tofu verze, ke které si můžete dát i batátové hranolky. Ale dost bylo jídla, první Berlínské odpoledne se blížilo ke konci a zbývala ještě jedna kavárna, Father Carpenter. Podnik schovaný ve vnitrobloku kousek od známého Alexanderplatz byl narvaný k prasknutí. Nicméně díky obětavosti mé berlínské průvodkyně se nám podařilo ulovit místo. Podle menu tu mají výtečné jídlo, doporučuji vyzkoušet. Káva z místní pražírny Fjord byla dobrá, ale celkově to v první den vyhrála Bonanza.

Den druhý

Večerní program byl poměrně náročný a tak druhý den začal až pořádným brunchem v Markthalle Neun. Jedná se o parádní foodie tržnici, kde máte na výběr z mnoha jídel od tapas přes burgry se stařeným hovězím až po mnou vybrané Huevos Rancheros. Pokud sem někdy půjdete, určitě si je dejte, jedna porce vám bude stačit pro víc lidí. Po chvilce obžerství přišel zase čas na kávu. Přímo v hale najdete Cafe 9. Nádherná, poměrně veliká kavárna s velmi fotogenickým interiérem a (jak jinak) s vlastní kávou. Bohužel jsem dostal poměrně dost tmavě praženou verzi, která mě nenadchla. Zato brownie bylo doslova boží.

A pak už to šlo ráz na ráz. Nejprve Annelies, kde můžete posedět u kachlových kamen, dát si spoustu jídla a zapít to třeba moravským vínem. Navíc si tu nepraží vlastní kávu, ale mají nepříliš rozšířenou, nicméně o to lepší dánskou značku La Cabra. Odtud následoval rychlý přesun do vítězné kavárny tohoto dne, Chapter One. Zde přišel na řadu filtr, konkrétně vacuum pot doplněný o skvělou světelnou šou (viz foto). Káva od JB byla skvělá, jen mě zamrzelo, že jsme byli jediní, kdo si za cca 45 minut filtrovanou kávu objednal…

Jelikož se blížil čas odjezdu, došlo už jen na rychlou zastávku v berlínské verzi pražského Vnitroblocku, zde pod názvem Voo Store, ve kterém sídlí malinké Companion Coffee. Stejnou váhu tu kladou na kávu i čaj, pokud se rozhodnete pro kávu, mají tu Square Mile a umí to s ní velmi dobře. Navíc v našem případě šlo o kávu, ve které bylo 40% čínské kávy (arabika vypěstovaná v Číně). Netušil jsem, že Čína produkuje už i kávu…

Tipy na závěr

A to bylo z mého výletu vše, nicméně určitě se do Berlína někdy vrátím. Ostatně cesta sem je kratší, než z Prahy do Ostravy.

Na závěr tu mám pro vás pár posbíraných tipů, které se možná budou hodit:

  • Berlínské kavárny mají většinou v nabídce více káv jak na espresso, tak na filtr. Proto se ještě před objednávkou ptejte, chuťové rozdíly mohou být dost výrazné.
  • Nepočítejte s platbou kartou, je možná tak v polovině případů, často navíc až od útraty min. 10 EUR. Mějte proto s sebou hotovost.
  • Nebojte se zajít i do kaváren, které náhodně potkáte po cestě. Kávová kultura je v Berlíně na vysoké úrovni, pravděpodobně budete spokojeni.


Jaké jsou vaše zkušenosti s Berlínem? Komentáře jsou vám k dispozici 😉

Přidat komentář

message
email
person