Image Alt

Články

Vhodný kávovar na doma?

Mlýnek máme vybraný, voda připravená, už je asi na čase podívat se na nějaký ten kávovar 🙂 Hned na úvod je třeba říct, že se budeme věnovat pouze pákovým espresso přístrojům. Automaty a spol. hledejte jinde…

Při výběru kávovaru je (jako vždy) zásadní otázka, jak máte v plánu kávovar používat. Mléko v kávě považujete za urážku? Bez svého cappucina si nedokážete představit ráno? Připravíte si 2x do týdne jedno espresso nebo pořádáte každý týden kávové večírky pro 10 lidí? Každá z těchto otázek vede k jinému výběru kávovaru, takže opravdu nepodceňujte přesnou definici vašich budoucích kávových nároků.

Jednoboilerové kávovary
Způsob ohřevu vody celkem jasně definuje jednotlivé kategorie espresso kávovarů, proto se ho budu držet i v tomto článku. Základní skupinou pákových espress je jednoboilerový kávovar. Jak už název napovídá, má jen jeden boiler pro ohřev vody. To s sebou přináší řadu nevýhod, ale také pár pozitiv. Předně, jednoboilerové kávovary jsou levné. I ty nejkvalitnější seženete do 20.000,- Kč. Navíc jsou malé, takže v kuchyni nezaberou mnoho místa. Tolik k výhodám…

Problémem jednobilerových kávovarů je to, že zvládnou vždy jen jednu věc – extrakci kávy nebo páru/horkou vodu. A přechod mezi těmito dvěma funkcemi vždy chvíli trvá, protože se musí změnit teplota boileru. Tou chvílí může být klidně minuta a víc. Minuta, po kterou vaše espresso stojí, stydne a čeká na to, až budete moct připravit mléko. A nebo vaše skvěle napěněné mléko ztrácí svou konzistenci, protože espresso si dává na čas. Navíc, boiler není úplně velký, právě proto aby čekání na změnu tepelného režimu bylo co nejkratší. U těch nejlepších jednoboilerů jde o objem cca 0,3 litru. A pokud si pořídíte verzi bez PID, může být menší problém s tepelnou stabilitou kávovaru. Ale to už je problém jen pro ty největší kávové perfekcionisty.

Přes výše uvedené nedostatky najdete v této kategorii skvělé přístroje, nejznámější je asi Rancilio Silvia. Skvělý kávovar vyrobený z profesionálních součástek, nenajdete v něm ani gram plastu na místech, kde plast nemá co dělat a poté, co se se Silvií stanete přáteli vám budou odměnou skvělé shoty vynikajícího espressa, skleničky báječného flatwhite nebo šálky plné úžasného cappuccina. Jen to prostě všechno déle trvá…

Heat exchangery
Poloprofesionální kávovary pro domácí použití s sebou nesou zkratku HX (heat exchanger). Takový kávovar má sice pořád jen jeden boiler, ale mnohem větší – kolem 2 litrů. A součástí boileru je chytré udělátko (nechtějte po mě detaily), díky kterému dostanete z kávovaru kávu i páru současně a v podstatě libovolně dlouho. Geniální a prudce návykové. Navíc tepelná stabilita kávovaru je mnohem lepší, zvlášť pokud vyberete takový, který má hlavu E61.

Jenže… Cena těchto kávovarů začíná kolem 30.000,- Kč a jsou výrazně větší, než jednoboileroví drobci. Navíc ohřát 2 litry vody trvá výrazně déle, než 0,3 litru, takže starty kávovaru jsou delší. Je dobré, že v této kategorii už asi nekoupíte špatně. Čínští výrobci do této kategorie moc nenakukují, snad kromě Catleru. Zbytek jsou kvalitní přístroje z těch nejlepších materiálů, které sdílí velkou část svých komponent s profesionálními bratříčky.

Kdo by si tedy měl takovýto kávovar pořídit? Nemyslím si, že kávovary v této kategorii se hodí pro začátečníky. Jednozdačně by to měl být zkušený fanda do kávy, který využije nejen espresso, ale také páru.

Dual boilery
Top level v kategorii domácích kávovarů, které mají dva boilery. Jeden se stará jen o přípravu vody pro espresso a bývá menší (0,3-0,8 litru) a druhý, který obslouží páru a horkou vodu s objemem kolem 2 litrů. V podstatě jde jen o zmenšené verze profi kávovarů, nenajdete tu nic amatérského. I když, zmenšené až tak nejsou, třeba takový Rocket Espresso R 58 váží neuvěřitelných 29 kilogramů! A tomu odpovídá i cena, která začíná kolem 50.000,- Kč a končí v nedohledu. Za své peníze ale dostanete nekompromisní výkon. Takže pokud jste bohatý kávový superfajnšmekr s velkou kuchyní, který pravidelně pořádá espresso orgie, jděte do toho 😉

Jaký kávovar máte doma vy? Podělte se s ostatními v diskusi pod článkem…

Post a Comment