Image Alt

Články

Meleme, meleme

Minule jsme se podívali, jak se to má při přípravě kávy s vodou, dnes prozkoumáme zákoutí týkající se mletí kávy v domácím prostředí. A jestli u vody existovaly v podstatě 4 varianty, dnes jich na nás čeká mnohem více. Takže jdeme na to…

Příprava kávy
Začneme s tím, jakou kávu doma rádi pijete. Je to jen filtr? Pak to máte celkem snadné, hrubost kávy vhodné pro filtr nastavíte v podstatě na každém mlýnku. Pokud si však doma rádi dáte espresso, vše se začne komplikovat. Velká část mlýnků pro domácí použití si totiž neumí poradit se správnou jemností umleté kávy pro espresso. Proto pokud toto vyžadujete, buďte při výběru velmi obezřetní.


Ruka vs. elektřina
Kolik kávy doma vypijete? Pár šálků týdně? Několik denně? Jste subtilní dívka nebo chlap jak hora? Máte rádi lehce upraženou kávu (a tím i těžší na mletí)? Další sada otázek, kterou byste měli vzít v úvahu. A až si na ně odpovíte, narazíte na mlýnkový paradox. Vhodný mlýnek pro přípravu kávy na espresso je snazší najít mezi ručnímy mlýnky… Navíc, při občasné přípravě kávy udržíte ruční mlýnek mnohem snáz v čistém stavu, nikde vám nebude zbývat umletá káva z minulé várky a to je pro kvalitu výsledného nápoje celkem zásadní.

Typy mlecích kamenů
Tady je volba celkem jednoduchá. Pamatujte si, nechcete nic, co má místo kamenů rychle se otáčející nože. Při mletí kávy je zásadní nezahřát zrnka, jinak dojde k chuťové degradaci kávy. A to se v případě nožových mlýnků děje. Když jsme nože vyřadili, zbývají mlecí kameny. Ty mohou být ocelové či keramické, kónické nebo ploché, ale obecně lze říci, že všechny odvedou dobrou práci.

Základní rady máme za sebou, pojďme se tedy podívat na situaci pohledem konkrétních domácích baristů.

Občasný filtr
Jednou za čas si doma připravíte filtr? Berte v podstatě jakýkoliv ruční mlýnek s alespoň základním nastavením hrubosti mletí. Myslím že např. mlýnky od českého Lodosu vám budou bohatě stačit. Levné, odolné, na filtr zcela dostatečné.

Jednou filtr, podruhé espresso

Měníte typy kávy podle chuti nebo denní doby, ale pořád je to pro vás spíš sváteční událost než každodenní rutina? Opět bych doporučil ruční mlýnek. Jen tentokrát vybírejte takový, který má „cvakací“ odstupňování hrubosti mletí. Budete tak snadno vědět, že např. 3 cvaky jsou na espresso a 5 na filtr. A nebo si kupte mlýnky dva 😉

Káva teče proudem
Jste-li náruživý domácí kafař, vstupuje do hry pořízení elektrického mlýnku. Ušetříte čas, ale rozhodně ne peníze. Použitelné mlýnky stojí od cca 6.000,- Kč výš. Tím to však nekončí, u elektrického mlýnku je třeba počítat s větším množstvím zbytků kávy, které budete vyhazovat. Protože zatímco u ručního mlýnku si ohlídáte každé zrnko, u elektrického vám bude káva zůstávat všude v přístroji i kolem něj. Proto by elektrický mlýnek měl volit jen ten, kdo jeho potenciál využije.

Jaký používáte mlýnek vy? Podělte se s námi v diskusi 😉

Post a Comment