Image Alt

Články

Jak poznat špatnou kavárnu?

Tuhle otázku v různých podobách dostávám často. Většinou tedy v obráceném znění, chcete po mě vědět, jak poznat dobrou kavárnu. A to je trochu problém, i přes všechny indicie že to bude dobré to může být velmi špatné. Na druhou stranu, existuje řada náznaků, že kavárna bude špatná a v takovém případě opravdu v podstatě vždy špatná je. Pojďme se na ně podívat.

Čistota a vůně
Když přicházíte do podniku, který neznáte, hned první dojem vám prozradí mnoho informací. Už jen elementární čistota místa je zásadní. Špinavá okna, všude bahno a prach? Běžte raději jinam. Nyní přichází na řadu čich. Jsme v kavárně, proto tu musí vonět káva. Nevoní? Zbystřete. Možná jí přehlušila skvělá vůně nějakého jídla, ale po pravdě, většinou ne.

V neposlední řadě koukněte na kávovar. Špinavý kávovar (od kávy či mléka), v horším případě parní tryska upatlaná od mléka značí nepořádného baristu. A takový vám dobré kafe neudělá…

Nabídka
Další věc, ke které upřete svou pozornost, je nabídka kávy. Espresso a cappuccino vám udělají všude, podle toho moc nepoznáte. Zaměřte se na méně obvyklé kávy. Vidíte v nabídce flat white nebo espresso macchiato? Pak v kavárně kávě alespoň trochu rozumí. Mají v nabídce turka? Utíkejte 🙂
Kromě kávových nápojů se zaměřte i na značku kávy, se kterou v kavárně pracují. Nemusíte se vyznat ve všech kávových brandech, použijte jednoduché pravidlo – pokud není značka kávy nikde vidět nebo pokud jde o masovky typu Lavazza, Illy nebo Segafredo, nechoďte tam…

Příprava
Když už se chystá káva pro vás, asi je pozdě odejít, ale třeba stojíte ve frontě a máte šanci pozorovat baristu v akci. I v této fázi existuje totiž pár věcí, které by vás měly odradit. Pojďme postupně:

  • Kávu by měl barista umlít těsně před přípravou nápoje
  • Páku musí po vyklepnutí staré kávy vyčistit od zbytků
  • Šálek by měl být při přípravě espressa naplněný cca z poloviny, pokud je plný po okraj, utíkejte pryč
  • Mléčný kávový nápoj (cappuccino, latté macchiatto, flat white) nesmí být servírován vařicí, vždy musí být možné se ihned napít. Pokud ne, je mléko přepálené a ztratilo své chuťové vlastnosti.

Snad vám výše uvedené tipy pomohou vyhnout se špatným kávovým zážitkům. A pokud si chcete být jisti kvalitou, vybírejte jen z kaváren uvedených na Roast.cz 🙂

Post a Comment